Lammfärsjärpar

250 gr lammfärs
1 tsk Spiskummin
1 krm Korriander
1 krm Vitlökspulver
Salt & peppar

Blanda allt i en bunke. Forma små järpar, jag brukar göra dem i samma storlek som prinskorvar. Lägg järparna på  ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ugn, 250 grader ca 10-20 minuter, beroende på storlek.


Påsk

Lammfärsfyllda filodegsrullar

1 pkt filodeg
50 g smör (smält och pensla med)
500 gr lammfärs
1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

4 msk hackad persilja

3 msk tomatpuré

0,5 tsk timjan

Salt & peppar

Tina filodegen. Skala och finhacka löken, pressa vitlöken och finhacka persiljan. Fräs löken, vitlöken och persiljan i lite smör, det ska inte få färg, löken ska bara bli mjuk. Tillsätt färsen, bryn tills färsen är genomstekt. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Ställ åt sidan, låt svalna.
Dela filoarken i bitar om ca 10x15 cm. Pensla sedan arket med smält smör, lägg en färsklick i en änden, rulla ihop som en vårrulle, pensla runt om. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ugn, 225 grader, ca 7 minuter, tills de får en fin gyllenbrun färg.

Filo



Mini - Ostpajer

Deg:
3 dl mjöl
75 gr smör
3/4 dl lätt kesella

Fyllning:
3 ägg
1 dl mellangrädde
2 dl mjölk
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven västerbotten
1 dl riven parmesan
1 dl riven Grevé
1 dl riven mozzarella
10 körsbärstomater
Färsk basilika, timjan och persilja

Börja med degen. Blanda ihop smör och mjöl, blanda ner kesella, arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i 20 engångsformar, ställ i kylen ca 30 minuter. Blanda de fyra rivna ostsorterna i en skål. Fördela ut osten i formarna.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar, häll över osten. Grovhacka och blanda örtkryddorna, strö lite i varje form. Avsluta med en halv tomat i varje form. Grädda i 225 grader, ca 20 minuter.

image16

Laxtårta

Botten:
200 gr kavring
50 gr smör

Fyllning:
5 ägg
200 gr kallrökt lax
1 dl hackad gräslök
2 msk senap
2 dl lätt creme fraiche
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
100 gr röd löjrom

Grovhacka brödet, smält smör, kör i mixer. Tryck ut blandningen i teflonform med löstagbar kant. Låt stå i kylen minst 15 minuter.
Hårdkoka äggen, skala och finhacka. Finhacka laxen. Blanda ägg, lax, gräslök och senap. Rör försiktigt ner creme fraiche, smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen i formen och jämna till ytan. Täck med plastfolie, ställ i kyl minst 2 timmar.
Ta bort plast och kanten på formen, bred försiktigt ut ett tunt lager löjrom över tårtan. Dekorera med gräslök.

image15

Mini - Räkpajer

Smördeg
5 st ägg
200 gr räkor (skalade)
2 dl Créme fraiche
1,5 msk hummerfond
3 msk dill
1 dl riven ost (gärna mozzrella)

Hårdkoka äggen. Skala räkorna. Finhacka ägg och räkor. Blanda ihop creme fraiche, fond och dill, slå blandningen över ägg och räkorna, rör ihop.
Kavla ut smördegsplattorna lite. Tryck ut rundlar som passar en liten pajform. Jag använder mig av engångsfolie formar. Förgrädda skalen i 200 grader ca 5-10 minuter. Nagga före och efter gräddning. Ibland kan smördegen resa sig och fylla hela formen redan efter förgräddningen, tryck då bara ihop degen igen, med en sked.
Fyll formarna med äggröran, strö över riven ost. Grädda i 200 grader ca 10 minuter, tills de fått en fin färg.


(räkpajer till höger)

Italiensk tallrik

Detta är precis som det låter, en tallrik med diverse italienska delikatesser, man tar det man själv gillar! Så här gör jag den:

På tallriken lägger jag först någon skiva av följande:
1 eller 2 olika sorters italiensk salami
Prosciutto
Bresaola
Tallegio (ost) med fikonmarmelad
Några oliver
Sedan strör jag över ruccola
River parmesan över hela tallriken
Strör över lite soltorkade tomater (ta gärna någon lite finare varinat -de är mycket godare än de här i glasburk)
Till detta brukar jag göra följande bröd. Jag skär ca 3 cm tjocka skivor av ett gott lantbröd, penslar på lite olja på båda sidor och kryddar med timjan, grillar dem i ett smörgåsjärn.

Italiensk


Gräddtårta med vit chokladmousse

Börja med moussen, då den behöver ett par timmar i kylen.

Vit Chokladmousse:
100 gr vit choklad
2 dl vispgrädde

Koka upp grädden och ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i den varma grädden för att smälta. Blanda choklad och grädde väl, låt svalna i kylskåp minst 4 timmar. Jag brukar göra detta kvällen innan, så att blandningen får stå i kyl över natten. Avslutningsvis vispas moussen med elvisp till önskad konsistens.

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa noga en rund form, ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver väl i en separat skål. Rör ner mjölet i äggblandningen. Häll smeten i formen. Grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna. Klyv tårtbotten i två halvor.

Tårtan:
3 dl vispgrädde
Bär eller frukt
vit choklad

Lägg moussen mellan tårtbottnarna. Vispa grädde och täck tårtan, spritsa kanterna för en snyggare tårta. Dekorera med färska bär och choklad. Bär tar jag lite vad som finns för säsongen, ex jordgubbar, hallon, kiwi mm.
Jag brukar även smälta choklad och blanda i lite karamellfärg. Sedan spritsar jag figurer eller text på ett bakplåtspapper, låter det stelna och dekorerar tårtan med det.

tårta


Chokladtårta

Recept hämtat från recept.nu, kock Laila Lindholm.

Chokladkaka, 3 st
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
200 g mörk choklad

Chokladglasyr:
3 dl vispgrädde
250 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 tsk smör

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör, socker och sirap krämigt. Ta gärna hjälp av en elvisp eller en matberedare. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt i en bunke. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand. Smält chokladen i en skål över en kastrull med kokhett vatten och vänd försiktigt ner den i smeten. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten. Baka i mitten av ugnen, cirka 20-30 minuter. 
Chokladglasyren: Koka upp grädden och ta av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i grädden. Tillsätt smöret och rör om tills allt blandats till en glasyr. När kakorna är färdiga, låt dem svalna en stund innan du tar ur dem ur formen. Lägg den första kakan upp och ned, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned). Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr. Använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.
När jag serverade denna till påsk, köpte jag färdiga marsipankycklingar som jag dekorerade med.

tårta

Tårta


Tzatziki

2 dl grekisk yoghurt
1 gurka
2-4 vitlöksklyftor
citron eller limesaft
salt och peppar

Häng ner ett kaffefilter i ett stort glas, vik ca 2 cm av filtret över glaskanten, och fäst med en gummisnodd. Häll i yoghurten och låt stå ett par timmar i kylen.
Skala gurkan, grovriv den och lägg i ett durkslag så den får rinna av en stund.
Blanda yoghurt, riven gurka, pressad vitlök, smaka av med någon droppe limesaft, salt och peppar.


Sweet chili yoghurt

Matyoghurt
Sweet chili sås

Blanda ca 2,5 dl yoghurt med ca 1 dl sweet chilisås, ev lite salt och peppar.
Gott till buffé och grillat.


Parmesansnurror

Dessa snurror passar både på buffén och som drinktilltugg.

1 pkt smördeg
1 ägg
1 brk pesto (ca 1,5 dl)
ca 15 st soltorkade tomater
3-5 dl riven parmesan
8-10 skivor prosciutto

Tina smördegsarken. Kavla ut dem till ungefär den dubbla storleken. Pensla med ett uppvispat ägg. Blanda pesto, finhackade soltrorkade tomater och finriven parmesan i en skål, bred blandningen på smördegen. Lägg på 2-3 prosciutto skivor, rulla ihop som en rulltårta. Plasta in rullarna och lägg i kylen i ca 1 timme. Skär sedan upp skivor på ca 1 cm, lägg på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ugn 250 grader 10-15 minuter, håll koll - de är inte goda om de blir brända. Servera dem ljumma. Det går att frysa in dem, och värma i ugn eller micro innan servering.


Buffé - Köttbullar

Köttbullar till buffé brukar jag göra mindre än vanliga köttbullar, ungefär samma storlek som en vindruva. Dessa köttbullar gör jag alltid på blandfärs, de blir inte lika "torra" då.

500 gr blandfärs
1 gul lök
1 dl ströbröd
1½ dl mjölk
Salt & Peppar

Blanda mjölk och ströbröd, låt stå ca 10 minuter. Finhacka löken, jag brukar köra den i mixer. Fräs den i lite smör, den ska inte få färg, bara bli mjuk. Blanda färs, lök, ströbröd/mjölk och kryddor i en skål. Lägg färsen i en spritspåse. Spritsa ut små köttbullar på ett bakplåtspapper på en plåt. (När du får in tekniken, blir de små runda köttbullar, och man slipper rulla!) Stek i mitten i ugnen i 250 grader. Det tar mellan 10-20 minuter, beroende på hur stora/små köttbullarna är, dela en köttbulle och kolla. Innan servering brukar jag steka på köttbullarna så att de får lite färg.
Gör du dem i förväg och vill frysa in dem, gör så här:
När de är klara, låt plåten svalna, ställ sedan in hela plåten med köttbullar i frysen en stund, när de är frusna, lägg över i burk eller påse, på detta sätt fryser de inte ihop i en stor klump, utan man kan ta fram så många man vill. Innan servering, tina och stek på dem lite så att de får fin färg.


Kycklingfilé

Kycklingfilé
Marinad

Jag brukar använda mig av färdiga marinader, finns mycket att välja på.
Marinera kyckling, stek i ugn i 200 grader. Jag använder alltid stektermometer, kycklingen är klar när den har en innertemperatur på 70 grader. När kycklingen är klar, slår jag in den i folie och låter den svalna. Delar den sedan i tunna skivor.


Ägg & Ansjovismacka

Världens enklaste, och underbart gott!
Kavring
Ägg
Majonäs
Smör
Ansjovis
Dill

Hårdkoka ägg, låt svalna. Skär bort kanterna på brödet, dela varje skiva i fyra bitar. Smöra. Skiva ägg, ta bort de skivor som det bara är vita på, lägg en äggskiva på varje brödbit. Klicka på lite majonäs. Dela ansjovisfiléerna i fyra bitar, en gång på längden och en gång på tvären. Lägg 2 bitar i ett kryss på vardera macka. Toppa med färsk dill, och ev en lite citronskiva.


Grönsallad med fetaost

Isbergssallad, strimlad
Mixad sallad (färdig påse), riv sönder i lagom bitar
Gurka, skala, "kärna ur" , halvera och skär små "månar"
Tomat, halva körsbärstomater
Majs, konserverad
Röd Lök, tunna skivor
Fetaost, lagom stora tärningar
Montera allt i ett lågt fat.


Påskbuffé

2008 års påskbuffé bestod utav:

Grönsallad med fetaost
Grönsaker
2 sorters sill
Ägg och ansjovis på kavring
Kycklingfilé
Prinskorv
Köttbullar
Parmesansnurror
Mini-ostpajer
Mini-räkpajer
Lammfärsfyllda filodegsrullar
Lammfärsjärpar
Kokt potatis
Ägghalvor med skagen
Tzatziki
Sweet chili yoghurt
Laxtårta
Till kaffet bjöd vi på chokladtårta.

på


Påsk


Påsk


534015-7


Påsk


Påsk


RSS 2.0