Chokladtårta

Recept hämtat från recept.nu, kock Laila Lindholm.

Chokladkaka, 3 st
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
200 g mörk choklad

Chokladglasyr:
3 dl vispgrädde
250 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 tsk smör

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör, socker och sirap krämigt. Ta gärna hjälp av en elvisp eller en matberedare. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt i en bunke. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand. Smält chokladen i en skål över en kastrull med kokhett vatten och vänd försiktigt ner den i smeten. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten. Baka i mitten av ugnen, cirka 20-30 minuter. 
Chokladglasyren: Koka upp grädden och ta av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i grädden. Tillsätt smöret och rör om tills allt blandats till en glasyr. När kakorna är färdiga, låt dem svalna en stund innan du tar ur dem ur formen. Lägg den första kakan upp och ned, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned). Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr. Använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.
När jag serverade denna till påsk, köpte jag färdiga marsipankycklingar som jag dekorerade med.

tårta

Tårta


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0